top of page

Акне или розацея

Акнето и розацеята са различни състояния на кожата.

Много малко хора имат всички симптоми, но все пак е много полезно да знаете какви са признаците на тези често срещани състояния на кожата.

Признаци и симптоми на акне

Различни видове акне- черни точки, комедони, пъпки, дълбоки и болезнени кисти и топчета.Зачервяване само около пъпкитеМазна кожа особено в зоната на челото, носа и брадичката, ако не се прилага лечение за овладяване на омазняването.Неравна текстура на кожата дължаща се на белези и несъвършенства, които остават след оздравяване на акнето.

Признаци и симптоми на розацея

Грапави пъпчици различаващи се от черните точкиПроблеми с очите включващи зачервяване на склерата, зачервени и подути клепачи и дразнене на очите.Зачервяване в централната част на лицето – по бузите, челото, носа или брадичката. Зачервяването може да се появява от време на време или да е постоянно.Разширени пориВидими кръвоносни съдовеМного чувствителна кожа: продуктите за грижа, грим, слънцезащитни продукти или парфюм могат да предизвикат дразнене, парене или сърбеж.


Къде се локализира акнето

Лице, линия на челюстта, шия, горна част на гърба и врата, гърди или рамене.

Къде се локализира розацеята

Лице и очизачерваването може да се разпространи по шията, скалпа, гърдите и горната част на гърба.

При кого се проявява акнето

Тинейджърите и групата на 20 годишните са най-често страдащи от акне, но се среща както при новородени, така и при възрастни. Може да се почви при представители от всички раси.

При кого се проявява розацеята

Хората след 30 годишна възраст са сколнни към розацея, обаче тя може да се появи също така преди или след тази възраст. Представители от всички раси страдат от розацея, но хората с по-светла кожа са по-предразположени да развият това състояние.

Как може да помогне дерматологът

Тези две състояния на кожата имат нужда от различен терапевтичен подход. Дерматологът първо ще определи правилно състоянието на вашата кожа: може да имате акне или розацея, при някои пациенти и двете. Възможно е да имате друго заболяване, което да наподобява горните симптоми като например периорален дерматит, при който могат да се появят пъпчици или зачервяване по лицето. Зачервяване на лицето е симптом и на други състояния на кожата.

Дерматологът ще ви постави правилна и точна диагноза и ще назначи съответното лечение.

205 views0 comments
bottom of page