top of page

Сезонен косопад или оплешивяване?

Ако сте забелязали повече косми на възглавницата или четката си от нормалното, може да се притеснявате, че започвате да оплешивявате. Всъщност може просто да имате сезонен косопад. А разликата е съществена.

Активното падане на косата често спира самостоятелно.


Нормално е да падат между 50 и 100 косъма на ден. Когато тялото всеки ден отделя значително повече косми, човек има прекомерен косопад. Медицинският термин за това състояние е телогенен ефлувиум или сезонен косопад.


Прекомерното падане на косата е често срещано при хора, при които има един и или няколко от следните фактори:


  • Свалили сте 10 или повече килограма

  • Родили сте

  • Изложените сте на силен стрес (грижа за любим човек, който е болен, преминаване през развод, загуба на работа)

  • Имали сте висока температура

  • Претърпяна операция

  • Възстановяване от заболяване (особено ако то включва висока температура)

  • След прием на противозачатъчни хапчета

  • Заболявания на щитовидната жлеза


Повечето хора забелязват прекомерен косопад няколко месеца след стресово събитие. Например, родилка може да наблюдава засилено падане на косата около два месеца след раждането. Косопадът обикновено достига пика си около четири месеца след раждането. Този косопад е нормален и временно явление.

Тъй като тялото ви се приспособява с времето, прекомерното отделяне на косми спира. В рамките на шест до девет месеца косата има тенденция да възвърне нормалната си гъстота.

Ако обаче стресът остане, косопадът може да бъде проблем за по-дълъг период от време. Хората, които постоянно са подложени на голям стрес, могат да имат дългосрочен косопад.


Оплешивяването или трайната загуба на коса се различава от сезонния косопад.


Загубата на коса възниква, когато нещо възпрепятства растежа на косата. Медицинският термин за това състояние е анаген ефлувиум. Най-честите причини за загуба на коса включват:


  • Наследствен косопад

  • Прекомерна реакция на имунната система

  • Някои лекарства и лечения

  • Прически, при които косата е стегната и силно дръпната в основата

  • Агресивни продукти за грижа за коса

  • Скубане на косата като признак на психологичен проблем


Ако имате загуба на коса, тя няма да възстанови растежа си, докато причината за възпрепятстване на растежа не бъде премахната.

Ако подозирате, че лечение или лекарство причинява загубата на коса, говорете с Вашия лекар. Сериозни нежелани реакции могат да се появят, ако незабавно спрете лечение или лекарство.


Други причини за загуба на коса може да изискват лечение


Много хора, които имат наследствен косопад, продължават да губят косата без лечение. Жена, която наследява гените за наследствен косопад, може да забележи постепенно изтъняване на косата. Мъжете, които имат наследствен косопад, са склонни да развият отстъпваща линия на косата или плешива зона, който започва в центъра на скалпа.


Лечението в домашни условия помага на много хора, които имат косопад, но не на всички се радват на постоянни и задоволителни резултати. Ако се притеснявате от количеството на окапалата коса, можете да се обърнете за помощ към дерматолог. Консултация със специалист е препоръчителна за вземане на правилните мерки в зависимост от вашето състояние.


Дерматолозите могат да разграничат загубата на коса и временния косопад. Тези лекари са специализирани в диагностицирането и лечението на кожата, косата и ноктите. Дерматологът ще открие причината или причините и да ви каже какво можете да предприемете. Предлагат се ефективни варианти на лечение за много видове косопад.


Колкото по-рано започне лечението, толкова по-добра е прогнозата.

79 views0 comments
bottom of page