top of page

UV кремът не пази от меланом

Updated: Mar 12, 2020

Интервю с д-р Сияна Живкова


Д-р Живкова, верно ли е, че фотозащита с 50+ фактор съдържа парабени


- Всички фотозащитни кремове с фактор над 30 имат парабени, но това не крие риск. Защитата не може да разчита само на минерални филтри, трябват и химични.


Минерален или химичен филтър да предпочетем


- Смята се, че минералният филтър е за чувствителна кожа. Затова се препоръчва за деца и хора с чувствителна кожа – при алергия, атопичен дерматити или слънчеви  алергии. Минералният филтър осигурява плътно бяло покритие, защото разчита частиците да полепнат и така да предпазват – нещо, което малко хора биха използвали в ежедневието си. Има sun allergy крем-гел формули с химичен филтър, суперлеки, които са подходящи.


Фотозащитата пази ли от най-тежката форма на злокачествен рак – меланома


- Вече е доказано, че фотозащитните кремове не предпазват от меланом. Смята се, че при това заболяване израждането и промяната на клетките става по друг механизъм. Фотозащитният крем обаче предпазва от други видове рак на кожата – спино и базоцелуларния например.


Кремът пази и от фотостареене. Нужен ни е и в града, защото в градски условия ние поглъщаме много повече ултравиолетова радиация заради липсата на зеленина. Всички повърхности са рефлектиращи, което ежедневно въздейства върху кожата.

15 views0 comments
bottom of page