top of page

Бенките по време на бременността




По време на бременност поради повишаване на меланоцитостимулиращия хормон (MSH) се наблюдава свръх продукция на меланин (пигмент). Неговото количество е в повече, заради хормоните на бременността.

„Именно това води до потъмняване цвета на наличните бенки по тялото на жената и до по-силното пигментиране на кожата и полулигавицата в определени зони: линията на корема, ореолите на гърдите, срамните устни. “- обяснява дерматологът д-р Сияна Живкова от Jewel skin clinic.

Размерът на бенките може да се увеличи, особено на тези, които се намират в зони на разтягане, като например: гърдите, корема. Много често при бременни се появяват или увеличават кожните фиброми. Те представляват доброкачествени повърхностни образувания, които не крият риск. Интересен факт е, че са свързани с напълняването и че се появат най-често в зони на повишено триене, като например гънките на подмишниците.

„Премахването на бенките и фибромите по време на бременност не е удачно. При едно оперативно отстраняване на бенка се използва местна упойка, която не е препоръчителна за бременни жени. Въобще интервенциите през 9-те месеца трябва да се избягват.”- категорична е д-р Живкова.

Както споменахме по-горе пигментациите по време на бременност се увеличават, но хубавата новина е, че след раждането постепенно избледняват. Твърде вероятно е да не изчезнат напълно и това да наложи тяхното третиране, което обаче трябва да се случи само след раждането. Освен това наблюденията показват, че от хиперпигментции страдат повече брюнетките, отколкото блондинките. Специалистът препъръчва като удачна процедура за премахването на пигментациите да се прилага т.нар. пилинг от Маями. Става дума за напълно безопасен пилинг, щадящ и без излющване. Той съдържа салицил и зелен чай и за да има ефект е препоръчително да се направи серия от 6-8 терапии в отстояние от десетина дни. След пилинга лицето е като чисто ново, защото тенът е станал равномерен, блестящ и сияен.

Съществуват пет характеристики на т.нар опасни бенки или диспластични невуси, за които трябва да се следи. “Първият белег, който е сигнал за опосност е асиметрията на бенката. Вторият знак, че нещо не е наред, са неправилните граници на бенката, за трета особеност, заради която трябва да сме осторожни е промяната на цвета на бенката – от тъмно-кафяв до черен или наподобяващ мозайка с редуващо се по-тъмно или по-светло оцветяване. Ако диаметърът на бенката е над 6 мм и има растеж във вертикална посока – задължително трябва да се потърси консултация със специалист.” – съветва д-р Сияна Живкова. Така изброените пет белега на Американската академия по дерматология са приети за стандрт зи се отнасят за израждането на бенката или за т.нар малигнизация.

Псориазис по време на бременност

Отговорът на специалиста: д-р Сияна Живкова, дерматолог, Jewel skin clinic

Псориазисът е често срещано състояние кожата, което води до бързо възпроизвеждане на кожните клетки, до червении сухи петна от удебелена кожа. Псориазисът засяга кожата на лактите, коленете и скалпа. Причините за неговото отключване могат да бъдат: инфекции, стрес, промени в климата, някои лекарства, наследственост. Лечението на тежките форми включва комбинация от лечебни мероприятия и лекарствени средства - UVB лъчи, аналози на витамин D.В, за леките случаи на псориазис специфично лечение не е необходимо. Единствено изискване е полагането на грижи за кожата което включва нейното овлажняване чрез хидратиращи кремове, лосиони и гелове. Излагането на слънце също може да изиграе положителна роля.

По-различно обаче стоят нещата, ако жената, болна от псориазис чака дете.

Планирането на деца от жени, страдащи от псориазис трябва да става, когато заболяването е в ремисия. Но дори и то да е в активна фаза, не e повод за паника, защото болестта при всеки протича индивидуално. Ако псориазисът се изостря по време на бременност трябва да се има впредвид, че агресивната терапия със сериозни медикаменти е добре да се отложи след раждането. По време на бременност трябва да се внимава за някои от съпътстващите заболявания, които се появяват – като диабет и високо кръвно налягане. В някои от случаите се наблюдава и оостряне на язвата, но то е изключително рядко. Псориазисът на бременната жена се проследява от дерматолог, като леките форми могат да се контролират с медицинска козметика. Забранени са солариум, както и светлинните процедури, те се прилагат слeд раждането.




268 views0 comments
bottom of page