top of page

Ботулинов токсин срещу изпотяване


Изпотяването е нормален физиологичен процес в човешкото тяло, подсигурява терморегулацията, средство за изчистване на организма от токсините. Човек отделя достатъчно течности чрез потене, особено през лятото, при физическо натоварване, стрес, при употреба на алкохол,кафе, сладки и пикантни храни и медикаменти. Въпреки че е полезно за здравето ни, изпотяването създава дискомфорт. При 10 % от хората потенето  е неприятно, изключително силно видимо. Душовете и дезодорантите не успяват да спрат обилното отделяне на пот. Козметиката не предлага вълшебни продукти, но практиката и изследване показват, че 49 % от тях само унищожават специфичния аромат, 50 % премахват досадните кръгове от пот, но само 1 % лекува проблема. Ботулиновия токсин.

Обръщаме се за повече информация към популярната дерматоложка,  д-р Слава Божилова от специализираната клиника за естетична медицина Jewel Skin в столицата.

Как ботулиновия токсин спира потенето и защо?

Ефектът е много индивидуален, но се смята, че от 6-8 месеца след процедурата няма изпотяване в зоната, която сме третирали. Потните жлези са два типа – едните са разпространени по цялото тяло и те помагат тялото да се охлажда, а вторият вид са апокринните жлези, които се развиват по време на пубертета и са главно в подмишничните ямки, в слабините и около гръдните зърна.

Кога хората имат потребност от манипулацията? Лятото ли?

Не, целогодишно. Бих препоръчала да направят процедурите за трайно обезкосмеване, защото с премахването на космите в подмишничната зона се решава в доста голяма част проблемът със задържането на вода. Тогава да се продължи с поставянето на ботулинов токсин. Много хора прибягват към него, особено които са по-емоционални и публични личности, за които изпотяването е проблем. През последните години мъжете са по-активни и при фотоепилацията и при използване на ботулинов токсин срещу изпотяване.

Кога е препоръчително да се използва ботулиновия токсин?

Използва се при свръхизпотяването, което е медицински проблем. Хиперхидрозата не се проявява само през лятото, а през всичи сезони. Тя е проблем на вегетативната нервна система, хормонален проблем. Става дума за изпотяване не само под мишниците, а при длани, ходила, на гърба, около ануса, под гърдите при жените. За блокиране на изпотяването са необходими 100 единици ботулинов токсин за двете подмишници.

Кой най-често прибягва към нея – мъжете или жените?

И двата пола. Най-често към тази терапия за борба с изпотяването прибягват хора, които са в обсега на общественото внимание.

Когато е засеганата вегетативната нервна система, хората реагират не с ярко изразена емоция, а с изпотяване. Влажните длани са голям проблем при официално ръкуване. Бизнес дамите смятат, че кръговте под мишниците им издават напрежението им рпри тежки преговори.

Кога препоръчвате да се избягва ботулиновия токсин срещу изпотяване?

Ботулиновия токсин е крайна мярка. Ако не е помогнала медицинската козметика, специфичната диета и засилената хигиена, манипулацията се прави от медицински лица. Пациентите с тежко изпотяване на длани и ходила ги пращам в клиники, където да прибегнат до услугите на анестезиолог за местна упойка, защото е болезнено.

Аз бия ботулинов токсин срещу изпотяване под мишниците, където е болката е търпима. На лицето ботулиновия токсин почти не се усеща. За да се атакуват проблемните места се прави предварителен тест с йод и нишесте. 48 часа преди него човек не бива да спортува, да пие горещи напитки. Огнищата на изпотяване изпъкват – така се вижда и обработва само нужната зона.

Един от недостатъците на тази терапия е, че трае 6 месеца – толкова е въздействието на ботулиновия токсин. Всеки път срокът на давност се удължава. При пета, шеста апликация ще трае доста дълго.

След каква възраст може да се прилага?

Както при перманентното обезкосмяване, така и при третирането с ботулиновия токсин може да се въздейства, когато напълно са оформени тези потни жлези(апокринните). Дерматолозите слагаме ботулинов токсин под мишниците, а петите са с по-удебелена кожа, убожданията са по-болезнени и е добре манипулацията да се прави с анестезия от пластичен хирург.

Кога се виждат резултатите?

Ефектът на ботулиновия токсин започва обикновено след няколко дни, когато обилното потене спира. Понякога е необходим ретуш – добавяне на още малко количество ботулинов токсин до пълна ефективност.

Трябва да се отбележи, че все пак съществува макар и малък процент хора, при които процедурата няма ефект.

При предозиране пък може да се проявят твърде неприятни за гледане неща. Това въздействие също е временно, но е необходим определен период, за премине.

И накрая отново ще припомним, че изпотяването е абсолютно нормален процес и начин на организма да се охлажда. Третиране на изпотяването се налага само в случаи, в които то наистина е болестно състояние.

Статия във вестник „Преса“


6 views0 comments
bottom of page