top of page

Как да заличим мимическите бръчки по челото

В областта на челото по-късно настъпват възрастови и конституционални промени. Изменението на V –формата на лицето води до увеличаването, натежаването и разтягането на кожата в тази област. Забавянето на обмяната на веществата, загубата на хиалуронова киселина води дио изтъняване и загуба на колагена и елсастина в кожата. Мимическите движения спомагат за бързото образуване на бръчки. Освен от възрастта те могат да се получат и в по-ранна възраст , което е наследствен белег. Поради това е индивидуална възрастта , в която трябва да се започне работа в тази зона. При бебетата, които правят много повече мимики, поради голямото количество на хиалуронова киселина, тя веднага се възстановява. Докато при възрастните, поради тяхната загуба, при правенето на мимика се образува бразда. При първите признаци на стареене е добре да се започне с методите, които имат стягащ ефект. Радиочестотата в лазерна система има бърз и ефективен резултат.  Радиочестотната вълна се използва от 60 години в медицината. Важно е пациентите да правят разграничение между апаратите с радиочестотна вълна, които се ползват в козметичните процедури и тези в дерматологичните клиники.


Те имат коренно различен механизъм на действие. Радиочестотните апарати, използвани в дерматологичните клиники, навлизат дълбоко в кожата, затоплят тъканите и стимулират фибробластите.  Отделеният от фибробластите колаген узрява, образува здрава мрежа и така създава условия за изпъване на фините бръчки. Комбинацията със светлинни вълни, които заглаждат повърхностния слой на кожата, води до ефект на стегната, здрава и млада кожа. Образуваните нови колагенови фибри склулптурират  до съвършенство лицевия контур. Това правят радиочестотния лифтинг с лазер система и пилингът. След това може да се дества превантивно с мезотерапия GUNA с колаген. Колагенът от 10 години се опитва да се намести в медицината. Първо в кремове, след това в таблетки за перорална употреба и в мезотерапии, които обаче бяха в концентрация, която възпалява. Сега имаме формула, при която няма странични действия. Този колаген, който се инжектирав мезодермата служи като структура за изграждане на нов. Както се реплицира ДНК, по същия начин се реплицира и колагена. Това изискава много време. Половин до една година е времето, което трябва да се работи за стягане на кожата. 4 са процедурите с радиочестотен лифтинг и 6 са с GUNA терапия. Ако се започне с радиочестотен лифтинг, GUNA терапията ще е след около година. И обратното. След това се поддържа темпото веднъж годишно. За да се пренареди структурата и да имаме реален лифтинг в горната част на лицето ни трябва около година време. Защото колагена престоява 4 до 6 години в кожата и бавно се задвижва процеса на обмяната му.

Следващата стъпка, много важна в тази зона, са пилингите, които всъщност отгоре  заличават дълбочината на бръчката. В случая предпочетох гликолов пилинг с идеята за ревитализация на епидермиса. При положение, че се преструктурира горния слой на кожата, е нормално да има заличаване на бръчката отвън навътре. Следва поставянето на субстрата в дълбочина, за да се случи ревитализацията и отвътре навън. Това е мезотерапия с хиалуронова киселина. Смятам ,че поставена веднъж годишно, плътната мезотерапия с хиалуронова киселина, създава достатъчна хидратация в кожата. С различните техники на апликация се постига различен лифтинг ефект – в случая повдигане на веждите и горен клепач, отваряне на очния ъгъл, когато се направят няколко обождания на пачия крак. Това е достатъчно пълна програма, така че да не се налага да се прибягва до бързодействащите, но не така полезни и трайни методи. Ботулиновия токсин е чудесен за горната част на лицето, като коригиращо средство, но с недостатъка, че неговият ефект се изкосумирва сравнително бързо. Имаме кратка  корекция, след изчерпването на която трябва отново да се стартира от първоначално ниво. Ботулиновият токсин действа само на мимическите бръчки  и след преминаване на действието на блокажа, те отново се възстановяват. Той не променя загубата на хидратация. След като е направено всичко останало, за да се поддържа тонуса на кожата, еластичността й и въпреки това са останали малки бръчки – тогава може да приложим ботулинов токсин , за заличаването им. Ако говорим за последващо  стареене в тази област наи-големия кошмар е хлътванеот на слепоочията . Когато те хлътнат, вече наистина сме стари. Затова аз лично винаги работя в тази зона за обем. Не харесвам пълненето на слепоочията с филъри, защото той е подплънка, която винаги натежава. Продуктът Radiesse  трябва да се прилага при хора с много слабо лице. Той  е като едно надграждане над костната основа. Когато няма върху какво да се постави хиалуронова киселина, за да изглади и омекоти. Подходящ е при скули и контур на челюстт, но не и при слепоочията.


Статия в списание BEAUTY WOMAN-(стр.102-103)

38 views0 comments
bottom of page