top of page

Колагенът удължава младостта


Д-р Лобо бе в България по време на лятната академия на дерматология и естетична медицина, организирана ежегодно от ВМА. Той е хирург в университета Лос Андес във Венецуела, професор по естетична, противостарееща медицина от университета Latina de Panama. Специализирал е естетична медицина в Париж, физиологична регулираща медицина в Милано, Италия и др. Международен лектор на италианските лаборатории GUNA.


Какви са най-новите тенденции в естетичната медицина


Най-новото са цитокините, невпопетидите, интерлевкините и растежните фактори в естетичните процедури. Това е т.нар. молекулярна биология, която се използва в естетичната медицина. Това не са апарати, а физиологична регулативна медицина, която работи с физиологията на човека за забавяне на и обръщане на процеса на стареене.


Медицина против стареенето


Наричаме я медицина на дълголетието и нейната цел е да забавим процеса на стареене и дори да го обърнем. За целта използваме цялостен медицински подход, комбиниращ психологически, неврологически и имунологически фактори. Ние сме биологични същества и тази комбинация от фактори е в основата на дълголетието  и подмладяването. А след това можем да добавяме всички неща като лазер, ботокс и др.


Какви терапии са разработени на основата на тази физиологична регулативна медицина


Например колагенова мезотерапия, която доставя органичен колаген в тялото, от него е изградена съединителната тъкан. При загубата му с времето започваме да стареем, контурът на лицето да се отпуска и да се появяват бръчки. А когато с колагеновата мезотерапия даваме сигнал на тялото да започне да създава отново собствен колаген, ние забавяме процеса на стареене.  Когато аз бях в университета, извънклетъчното пространство не се разглеждаше като нещо важно, но лекарите вече знаят, че то е в основата на всички метаболитни процеси в тялото – в него остъпват хранителни вещества, кислородът, всичко, което поемаме, както и отпадните продукти, въглеродният диоксид от клетките. Когато влияем върху този матрикс, ние можем да работим за подмладяване на кожатаи лечение на белези и стрии, както и срещу наднормено тегло.


Как вкарвате колагена в тялото


Има два начина – чрез иглена мезотерапия, а вторият – топично чрез безиглена мезотерапия с апарат за биорезонансна магнитофреза, наречена Гунофреза, с който колагеновия разтвор прониква в тъканите в най-голяма степен, в сравнение с другите досега използвани апаратни процедури.


А какъв ще е ефектът ако хората просто пият колаген на хапчета


Повечето молекули под формата на хапчета са твърде големи, за да проникнат в клетките и затова и много от колагеновите продукти въобще не се усвояват. Докато в тези специално създадени разтвори за колагеновите терапии са във физиологично регулирани и активирани дози и колагенът може да проникне в клетките и да подтикне създаването на нов колаген от самия организъм. И това е разликата между физиологичо регулативната медицина и другите методи.


Колагеновата мезотерапия популярна ли е по света


Да, доста популярна е в Италия, Франция, Германия, Португалия и др. Вече има и клиники в България, където се предлага ( Jewel Skin Clinic б.а.). Терапиите са популярни и защото ако подготвиш тялото чрез такава физиологична процедура, то после реагира много по-положително на всички други естетични и козметични процедури – лазери, ботокс, операции.


А само с колагенови процедури мога ли да изглеждам по-млада без операции и ботокс


Да, разбира се. Стареенето започва от съединителната тъкан във външноклетъчния матрикс. А този физиологичен колеген поддържа и възстановява колагеновите фибри на съединителната тъкан, стимулира производтвото на собствен колагени и така изгражга опорна естествена мрежа, която осигурява стегнатост и плътност на кожата.

Статия в сп. „Жената днес“

7 views0 comments
bottom of page